نام فارسی :انجیر
اصل انجیر از آسیای صغیر است و از آنجا به سایر نقاط جهان مثل اطراف مدیترانه،چین،ژاپن،آفریقای جنوبی،آمریکا جنوبی برده و کاشته شده است. درخت انجیر ساقه ای به ارتفاع3الی10متر و شاخه های منشعب و کم مقاومت دارد.و در اعضای درخت انجیر شیرابه فراوان شیری رنگ با طعم تند و سوزاننده جریان دارد. گلهای آن بر دو نوع نر و ماده و واقع در جدار داخلی گل آذین گلابی شکل است.قسمت فوقانی محفظه گلابی شکل دارای سوراخ کوچکی است که گلهای نر در مدخل آن و در زیر فلسهای زیر جای دارد.گلهای ماده گل آذین عموماُِِ در قسمت داخلی محفظه گلابی شکل جایگزین است و از آمیزش این گلها میوه های فراوان ریزی در درون قسمت گوشتدار نهنج تشکیل میشود.
عمل آمیزش توسط حشره بسیار کوچکی به طول 2تا 3 میلی صورت می گیرد،این حشره که تخمک گذاری آن در گلهای ماده انجام می گیرد دانه های گرده را از گلهای نر به گلهای ماده منتقل می کند و با این عمل گلهای ماده تبدیل به میوه کوچکی(فندوقه) میشوند که با پایه های گوشتدار به دیواره نهنج چسبیده اند ضمناُ در این هنگام نهنج گل آذین که ظاهری گلابی شکل دارد تدریجاُ گوشتدار و دارای اندوخته های فراوان مواد قندی و غیره می شود.
چون در درختان انجیر پرورش یافته به علت گزینشی که طی سالهای متمادی به منظور بدست آوردن میوه مرغوب تر در آنها صورت گرفته تغییراتی حاصل کرده اند که در آنها غالباُ گلهای نر مشاهده نمی شود از این جهت برای بارور کردن آنها روشهای مختلف بکار می رود که یکی تکان دادن شاخه های درختان وحشی انجیر در یک زمان معین بر روی شاخه های درختان پرورش یافته است و یا آنکه پنس باریکی را در گل آذین گلابی شکل درخت انجیر وحشی داخل کرده و سپس آنها را درون گل آذین درخت انجیر پرورش یافته وارد می کنند.تا با این عمل دانه های گرده را به گلهای ماده گل آذین درخت انجیر پرورش یافته انتقال دهند.
انجیر از راههای غیر جنسی و جنسی قابل تکثیر است.الف)ازدیاد غیر جنسی:1-ازدیاد به وسیله قلمه: شاخه های 2و3 ساله یا شاخه های رسیده یک ساله را به بزرگی حدود20 سانتی متر در پائیز و یا زمستان پس از ریختن برگهایشان بریده و دسته بندی کرده تا بهار سال آینده در خاک مرطوب نگه می دارند در بهار آنها را می کارند هنگام کاشت تنها آخرین جوانه باید از خاک بیرون باشد.قلمه های خیلی زود و آسان ریشه می دهند یکسال بعد قوی ترین آنها که بهتر از سایر قلمه ها رشد کرده اند جدا کرده در اردیبهشت ماه در محل کاشت اصلی می کارند.این روش آسانترین راه ازدیاد درختان انجیر است.در پائیز یا زمستان قلمه را فوراُ در گرمخانه نیز می توان کاشت و در بهار به باغ انتقال داد.2-ازدیاد به وسیله پا جوش:درختان انجیر معمولاُ پا جوش زیاد می دهند که از آنها در ازدیاد استفاده میشود. بدین طریق که پس از جدا نمودنشان از درخت مادر ابتدا آنها را در خزانه می کارند تا خوب و به اندازه کافی ریشه ایجاد کنند سپس تنها قویترین و بهترین و سالم ترین آنها را به جایی که باید کاشته شوند انتقال می دهند. ازدیاد به وسیله قلمه این برتری را نسبت به پا جوش دارد که گیاه حاصل از قلمه مقاومت بیشتری در مقابل سرما از خود نشان می دهد.3-پیوند:در موارد بخصوص انجیر را بوسیله پیوند شکمی نیز زیاد می کنند، برای این کار بذر انجیر را کاشته و از گیاهی که تولید می شود به عنوان پایه استفاده می شود و در روی آن واریته ای را که می خواهند زیاد کنند،پیوند می کنند درختهای پیوند شده قادرند در زمینهای نا مساعد تری هم رشد کرده و به اندازه کافی میوه دهند.4-خواباندن:شاخه های انجیر را در حالیکه از درخت مادر جدا نشده باشند هرگاه در خاک بخوابانند پس از مدتی ریشه داده از هر جوانه یک نهال به وجود می آید. ولی از آنجایی که قابلیت انعطاف چوب انجیر کم است و خیلی آسان می شکند معمولاُ از این روش کمتر استفاده می شود.ب) ازدیاد جنسی به وسیله بذر تنها برای انواعی از انجیرها ممکن است که پس از گرده افشانی میوه هایشان بذر می دهند یعنی انجیرهایی که هنگام خوردن بذرهایشان زیر دندانها صدا می دهند.
بخاطر تفرق صفات از ازدیاد به وسیله بذر برای ایجاد باغ انجیر استفاده نمی کنند برای گرفتن بذر،انجیر رسیده را با انگشتان دست فشار داده خوب له می کنند.آنگاه آنها را در غربال خیلی ریز ریخته زیر شیر آب می گیرند.با فشار آب گوشت میوه از سوراخهای غربال عبور کرده و بذرها باقی می مانند. بذرها را در سایه خشک کرده و می کارند.
ژن
طبق تعریف یک ژن تمام
توالی نوکلئیک اسیدی می باشد که برای تولید محصولات آن (پپتید یا RNA ) مورد نیاز است. این
توالی می تواند به دو منطقه تنظیمی و منطقه رونویسی تقسیم شود.
منطقه تنظیمی می توان نزدیک یا دورتر از منطقه رونویسی باشد. منطقه رونویسی از اینترونها
و اگزونها تشکیل شده است. اگزونها پپتید یا RNA عملکردی را کد می کنند.
اینترونها بعد از رونویسی حذف می شوند. (فصل 5 بخش A را ببینید).
همانطور که در شکل نشان داده
شده است ، یک مولکول DNA
معمولی شامل ژنها ، ژنهای کاذب (psedogenes ) و منطقه خارج ژنی (extragenic region) می باشد. ژنهای کاذب
ژنهای غیر عملکردی می باشند. آنها غالبا از جهش در ژنهای همانند سازی شده منشا می
گیرند. به این خاطر که ژنهای همانند سازی شده دارای تعداد زیادی کپی می باشند ، حتی اگر تعدادی از آنها هم غیر فعال شوند
موجود می تواند زنده بماند.
شکل 3-F-1
. سازماندهی کلی توالی DNA
. تنها اگزونها پپتید یا RNA
عملکردی را کد می کنند. منطقه کد شونده تنها %3 از کل DNA را در یک سلول انسانی تشکیل می دهد.
- در ضمن از کسانی که لطف می کنند و نظر می دهند خواهش می کنیم که ایمیل یا وبلاگ خود را نیز درج نمیاند.
توالیهای تکراری DNA
یک تکه ازتوالی DNA به صورت ممتد اغلب چندین بار در DNA کل سلول تکرار می شود. برای مثال دنباله توالی DNA تنها یک قسمت کوچک از تلومر می باشد که در انتهای هر کروموزوم انسانی وجود دارد.
کل تلومر ، 15 کیلوباز است که ترکیبی از هزاران توالی تکراری “GGGTTA” می باشد.
به صورت تجربی ، تعداد کپیهای تکرار شده را می توانند بر اساس کینتیکهای باز تشکیل DNA
(DNA reassociation kinetics) طبقه بندی نمود.
DNA کل در ابتدا به صورت تصادفی به قطعاتی با سایز متوسط 1000 جفت باز بریده می شود. بعد ازآن ، به آنها حرارت داده می شود تا رشته های مکمل هر قطعه جدا شوند. سپس ، دما کاهش داده می شود تا رشته ها باز تشکل یابند. اگر قطعه ای دارای یک توالیی باشد که چندین بار در DNA کل تکرار شده باشد ، شانس زیادتری در یافتن یک رشته مکمل برای آن وجود دارد و سریعتر از دیگر رشته ها که کمتر تکرار شده اند باز تشکیل میابد.
بر اساس درجه باز تشکیل ، توالیهای DNA به سه کلاس تقسیم می شوند:
تکرارهای پشت سرهم - ستلایتها (ماهوارها) ، مینی ستلایتها (ماهوارکها) و میکروستلایتها ---(satellite)
تکرارهای پراکنده – LINEs و SINEs
تکرارهای پراکنده توالیهای تکراری DNA می باشند که در مناطق پراکنده ژنمی جای گرفته اند. آنها را mobile element یا transposable elements می نامند. همانطور که در فصل 8 بخش D گفته شده ، توالی DNA ممکن است در یک جایگاه متفاوت در هنگام همانندسازی DNA کپی شده باشد. بعد از نسلهای متمادی این توالیها (بخش تکراری) می توانند به مناطق گوناگون انتشار یابند. Mobile element ها اولین بار توسط Barbara McClintock در سال 1940 در مطالعات بر روی ذرت کشف شد. سپس آنها در تمام ارگانیسمها کشف شدند. در پستانداران ، معمولترین mobile element ها LINEs و SINEs هستند.
جدول3-g-1 . مثالی از mobile element ها
LINEs
LINEs خلاصه (long Interspersed Nuclear Elements ) عناصربلند پراکنده شده هسته ای می باشد. سازماندهی آن در زیر نشان داده شده است.
شکل3-g-2 . سازماندهی اصلی LINEs . ORF1 و ORF2 هر دو open reading frame می باشند. پروتینی که محصول ORF1 است p40 نامیده می شود. که عمل آن معلوم نمی باشد. ORF2 آنزیم ریورس ترانسکریپتاز(reverse tranase) را کد می کند که جهت تکثیر دیگر عناصر در جاهای دیگر ضروری می باشد. مناطقی که با رنگ قرمز نشان داده شده است Dierct repeat ها می باشند . تمامی mobile element ها دارای direct repeat می باشند که در فصل 8 توضیح داده خواهد شد.
شکل3-g-3 . مقایسه بین تکرارهای مستقیم (direct repeat) و تکرارهای معکوس (inverted repeat) . تکرارهای مستقیم دارای توالی یکسان در جهت یکسان می باشند. تکرارهای معکوس دارای دارای توالی مکملی در جهت مخالف می باشند.
رایجترین LINE ها در انسان خانواذه L1 می باشند. ژنوم انسان از 60000 تا 100000 عنصر L1 تشکیل شده است.
SINEs
SINE خلاصه (Short intersperspered Nuclear Element) عناصر کوتاه پراکنده شده هسته ای می باشد.
طول آنها 300 جفت باز می باشد. در انسان فراوانترین SINE ها خانواده Alu می باشند. ژنوم انسان دارای 700000 تا 1000000 مکان Alu می باشد. گرچه اکثر LINE ها و SINE ها در مناطق extragenic هستند برخی از آنها در اینترونها جای دارند. برای مثال ، ژن رتینوبلاستومای انسانی (RB gene) 180 کیلو جفت باز است و از 27 آکسون تشکیل شده است. اینترونهای آن از تعداد زیادی Alu و تعداد کمی L1 تشکیل شده است.
سایت:
Barbara McClintock and Jumping Genes - From Cold Spring Harbor Lab
Alu Insertion Polymorphism - From Cold Spring Harbor Lab