نوع A : که لایه یا فیلمی محافظ روی سطح فلز تشکیل داده یا نوعی واکنش با فلز انجام می دهند ( مثلا روئین کردن )
نوع B : موادی که قدرت خورندگی محیط را کم می کنند.
ضمنا بازدارنده های AB هم وجود دارند که هم می توانند با فلز واکنش انجام داده و هم قدرت خورندگی محیط را کم کنند ، ولی همیشه یکی از خاصیت ها حاکم بر دیگری است. بازدارنده های نوع A بسیار متداول بوده در حالیکه بازدارنده های نوع B کمتر متداول هستند . انواع اصلی بازدارنده ها به ترتیب زیر طبقه بندی می شوند :
نوع ?A: بازدارنده هایی که سرعت خوردگی را کم می کنند ولی کاملا مانع آن نمی شوند .
نوع ??A : بازدارنده هایی که باعث به تاخیر انداختن حمله خوردگی برای مدت زیادی می شوند . به طوری که فلز در مقابل خوردگی مصونیت موقتی پیدا می کند.
نوع ???A : بازدارنده های روئین کننده که لایه های روئین بر سطح فلز تشکیل می دهند . این لایه ها غالبا اکسید یا نمک های غیر محلول فلزی هستند ، مانند فسفات و کرمات برای فولاد . اگر مقدار بازدارنده ای که به محلول اضافه می گردد کم باشد لایه های ناپیوسته تشکیل می گردد که ممکن است خوردگی حفره ای یا حمله تسریع شده موضعی بوجود آید.
نوع ?B : بازدارنده هایی هستند که واکنش خوردگی را آهسته می کنند . بدون آنکه کاملا مانع آن شوند . این بازدارنده ها غالبا در ضمن عمل حفاظت مصرف می شوند . مانند هیدرازین و سولفیت سدیم .
نوع ??B : بازدارنده هایی هستند که در اثر ترکیب با موادی که باعث خوردگی در یک محیط مشخص می شوند ، خوردگی را به تاخیر می اندازند.
به طور کلی بازدارنده های نوع ?A ، ??A ، ??B ترکیبات آلی هستند و انواع ???A و ?B مواد معدنی .
موارد عمده کاربرد ممانعت کننده ها مربوط به 4 محیط زیر است :
1- محلول های آبی از اسید هایی که در فرآیند های تمیز کردن فلزات بکار می روند مثل اسید شویی
2- آب های طبیعی ، آب های تهیه شده برای سرد کردن در مقیاس صنعتی با PH طبیعی
3- محصولات اولیه و ثانویه از نفت و پالایش و حمل و نقل آن
4- خوردگی گازی و اتمسفری در محیط های محدود در حین حمل و نقل و انبار کردن و موارد مشابه
صنایعی همانند نفت که با H2S و CO2 در ارتباط اند . در مجاورت آب و بخصوص آب شور و دیگر ناخالصی ها مشکلات ناشی از خوردگی را دو چندان می نمایند . ممانعت کننده هایی همانند نفتنیک ، آمین و دی آمین های ( RNH(CH2)n) بکار گرفته می شوند که R یک زنجیر هیدرو کربوری و n = 2-10 است.
لازم به ذکر است که ممانعت کننده ها از نظر فلز ، محیط خورنده ، درجه حرارت و غلظت معمولا منحصر به فرد هستند. غلظت و نوع ممانعت کننده ای که در یک محیط خورنده بایستی استفاده شوند با آزمایش و تجربه تعیین می گردند و اینگونه اطلاعات را معمولا از تولید کننده گان آن مواد می توان دریافت نمود . در صورتی که غلظت ممانعت کننده کمتر از اندازه کافی باشد ، ممکن است خوردگی تسریع شود ، مخصوصا خوردگی های موضعی مثل حفره دار شدن .
لذا در صورتی که غلظت ممانعت کننده ها کمتر از اندازه کافی باشد ، خصارت بیشتر از موقعی خواهد بود که ممانعت کننده اصلا بکار برده نشود . برای پرهیز از این خطر بایستی غلظت ممانعت کننده همواره بیش از مقدار مورد نیاز باشد و غلظت آن به طور متناوب تعیین گردد . موقعی که دو یا چند ممانعت کننده به یک سیستم خورنده اضافه گردند ، تاثیر آنها گاهی اوقات بیشتر از تاثیر هر کدام به تنهایی است .
اگرچه در موارد بسیاری از ممانعت کننده ها به خوبی می توان استفاده نمود ، ولی محدودیت هایی نیز برای این نوع محافظت از خوردگی وجود دارد . ممکن است اضافه کردن ممانعت کننده به سیستم بخاطر آلوده کردن محیط عملی نباشد . به علاوه بسیاری از ممانعت کننده ها سمی بوده و کاربرد آنها محدود به محیط هایی است که به طور مستقیم یا غیر مستقیم در تهیه مواد غذلیی یا محصولات دیگری که مورد استفاده انسان قرار می گیرد ، نمی باشند.
لینک بخش اوّل نمونه سوالات: ![]() |
لینک بخش دوّم نمونه سوالات: ![]() |
نامه ابراهام لینکلن به آموزگار فرزند ش:
او باید بداند که همه ی مردم عادل وهمه ی آنها صادق نیستند.اما به فرزندم بیاموزید که به ازای هر شیاد انسانهای صدیق هم وجود دارند.به او بگویید درازای هر سیاستمدار خودخواه رهبر باهمتی هم وجود دارد.به اوبیاموزیدکه درازای هر دشمن دوستی هم هست.
می دانم که وقت می گیرد اما به او بیاموزید که اگر با کار وزحمت خویش یک دلار کاسبی کند بهتر از آن است که جایی روی زمین پنج دلار پیدا کند .به اوبیاموزید که از باختن پند بیاموزدواز پیروز شدن لذت ببرد .اورا ازغبطه خوردن برحذر دارید.
به او نقش وتاثیرمهم خندیدن را یادآور شوید.اگر می توانید به او نقش مهم کتاب را در زندگی آموزش دهید .به اوبگویید تعمق کند به پرندگان درحال پرواز دردل آسمان.به گلهای درون باغچه به زنبورهاکه درهوا پرواز می کنند دقیق شود.
به فرزندم بیاموزید که در مدرسه بهتر این است که مردود شود امابا تقلب به قبولی نرسد.به اویاد بدهید با ملایم ها ملایم وبا گردنکش ها گردنکش باشد.به عقایدش ایمان داشته باشد حتی اگرهمه خلاف او حرف بزنند .
به او یاد بدهید که همه ی حرفها را بشنود وسخنی را که به نظرش درست می رسد انتخاب کند.ارزشهای زندگی رابه فرزندم آموزش دهید.
به او یاد بدهید که در اوج اندوه تبسم کند .به اوبیاموزید که دراشک ریختن خجالتی وجود ندارد. به او بیاموزید که می تواند برای فکر وشعورش مبلغی تعیین کند اما قیمت گذاری برای دل بی معناست.
به او بگویید تسلیم هیاهو نشود واگر خود را بر حق می داند پای سخنش بایستد وبا تمام قوا بجنگد .در کار تدریس به فرزندم ملایمت به خرج دهید اما از او یک ناز پرورده نسازید . بگذارید او شجاع باشد . به او بیاموزید که به مردم اعتقاد داشته باشد توقع زیادی است اما ببینید که می توانید چه کار بکنید.
با سلام - لینک های انیمیشنی زیر مرتبط است با شیمی اول- سوم - پیش دانشگاهی .و دانشگاهی که به درخواست بسیاری از دوستان تهیه و آماده نموده ام که می تواند در فراگیری شیمی نقش بهتری را نسبت به متن داشته باشد.امید دارم که نظرات خود را در قسمت پیام ها و نظرات بنویسید تا نوشته هایم بر اساس خواسته های دوستان باشد. با تشکر
2-
emf پیل های ولتآ یی3- الکترولیز
4- پیل
Zn-SHE5- پیل خشک
6- قانون بویل
7- قانون شارل
8- مانومتر
9-گرمای خنثی شدن اسیدها با بازها
10-تغییرات گرمای انحلال نمکها درآب
11- تعادل برم مایع با برم گازی
12- تعادل
COCL2 در آب14- اسپکتروفتومتری
16-
PH متربا سلام :لینک های انیمیشنی زیر مرتبط است با شیمی دوم – سوم- وپیش دانشگاهی که انشاا... مورد استفاده قرار گیرد. ضمنابرای مشاهده لینک ها نیازبه نرم افزار Shockwave Player داریدکه میتوانید از اینجا دانلود کنید منتظر نظرات دوستان گرامی می باشم
9-تغییر حالت عناصر با افزایش دما
12-بررسی تعادل آهن(III) با یون تیوسیانات
13-بررسی تعادلات در واکنشهای فرضی