در اوایل سال 2003 کمپانی AMD به صورت رسمی نسل هشتم (K8) پردازنده های خود را با مشخصه 64 بیتی معرفی نمود و سهم فروش خود را از بازار (Market Share) , با این سری پردازنده ها به طور قابل ملاحظه ای افزایش داد . روند محبوبیت پردازنده های 64 بیتی برای کمپانی اینتل تولید کننده پردازنده های 32 بیتی Pentium 4 علارقم اینکه سهم عمده بازار را با محصولات خود در دست دارد , به عنوان یک زنگ خطر تلقی می گردد , به همین خاطر اینتل پس از 2 سال سکوت در مقابل پردازنده های 64 بیتی , در اوایل سال 2005 نسخه 64 بیتی از پردازنده Pentium 4 با شماره خانواده 600 را معرفی و به بازار عرضه کرد . در این مقاله قصد داریم ابتدا به مفهوم و چگونگی پردازش 64 بیتی اشاره کنیم و سپس به بررسی و مقایسه دو تکنولوژی Intel EM64T و AMD64 که پردازش 64 بیتی را به ترتیب برای پردازنده های اینتل و AMD میسر ساخته اند , می پردازیم .
مفهوم پردازش 64 بیتی
پردازش 64 بیتی به عملیات پردازشی اتلاق می شود که بر روی دستورالعمل ها یا داده ها با حداکثر طول 64 بیت صورت می گیرد , این مشخصه مستقیما به توانایی ثبات (Register) های پردازنده ارجاع داده می شود . ثبات بخش کوچک از حافظه فوق العاده سریعی است که پردازنده برای ذخیره ارزش (Value) های عملیاتی از آن استفاده میکند . ثبات ها برای پردازنده مشابه دست هایی هستند که اشیایی که قرار است بر روی آنها عمل خاصی صورت پذیرد را نگهداری می نمایند . بنابر این تعداد ثبات ها و ظرفیت ذخیره سازی آنها در کارایی پردازنده تاثیرگذارند . یک پردازنده 64 بیتی توانایی ذخیره سازی ارزش های 64 بیتی را در داخل ثبات های خود دارد , لذا این پردازنده می تواند اعداد صحیح یا اعداد با ممیز شناور بزرگتری را در داخل یک ثبات خود نسبت به پردازنده 32 بیتی ذخیره سازی موقت کند .
به عنوان مثال برای پردازش عملیات جمع دو عدد مانند 3+2 هر یک از ارزش ها تا زمان پایان یافتن عمل جمع در داخل یک ثبات ذخیره می شوند و ارزش 5 نیز به منزله حاصل و نتیجه پردازش در داخل سومین ثبات ذخیره گشته و جهت انتقال به خارج انتظار می کشد , در صورتی که عملیات با اعداد یا دستورالعمل هایی برنامه ریزی شده باشد که ظرفیت آنها فراتر از ظرفیتی باشد که یک ثبات 32 بیت ارائه می کند در پردازنده های 32 بیت قابل اجرا به صورت مستقیم نخواهد بود و باید به چندین عملیات با ظرفیت کمتر شکسته شود , در حالی که در پردازنده 64 بیت این عملیات به صورت مسقیم قابل اجرا بوده و در زمان کوتاه تری پردازش خاتمه می یابد . بهره گیری از ثبات های 64 بیتی تنها زمانی به عنوان مزیت یک پردازنده به شمار می آید که نرم افزار های اجرایی روی آن در محدوده عددی فراتر از 32 بیت برنامه ریزی شده باشند در غیر این صورت پردازنده 64 بیت یا از اجرای دستورالعمل فوق امتناع میکند (مانند پردازنده های Itanium 2 که تنها برای کاربردهای 64 بیتی طراحی شده اند ) یا اینکه با حالت سازگار 32 بیتی پردازش را به پایان می رساند .
عدم وجود بسترهای نرم افزاری , رویکرد به پردازش 64 بیتی را در تمامی کاربردها , غیر ممکن ساخته است , به همین دلیل پردازنده های 64 بیتی نسل هشتم AMD و Pentium 4 سری 600 از اینتل , به عنوان پردازنده های سازگار با هر دو نوع نرم افزار 32 بیت و 64 بیت , در سه حالت زیر مدیریت می شوند :
1. حالت 64-Bit که ویژه سیستم عامل و نرم افزارهای 64 بیتی در نظر گرفته شده است .
2. حالت Compatibility که برای سیستم عامل 64 بیتی و سازگاری آن با برنامه های 32 بیتی طراحی شده .
3. حالت Legacy ویژه سیستم عامل و نرم افزار های 32 بیتی .
مزیت پردازنده 64 بیتی تنها در افزایش سرعت محاسبات خلاصه نمی شود , افزایش ظرفیت حافظه ای که این پردازنده می تواند آدرس دهی و استفاده نماید نیز مزیت دیگر یک پردازنده 64 بیتی می باشد . آدرس دهی حافظه یکی از وظایف کلیدی هر پردازنده به شمار می رود که طول هر آدرس باید حداکثر به اندازه یک ثبات پردازنده تعریف شود . در یک پردازنده با ثبات های 32 بیتی حداکثر میتوان 232 آدرس مختلف برای حافظه ایجاد نمود که این عدد معادل 4 گیگابایت حافظه فیزیکی ترجمه می شود . تا کنون شیوه های مختلفی ابداع گشته اند که به صورت مجازی حداکثر حجم حافظه ای که پردازنده 32 بیتی می تواند آدرس دهی نماید را افزایش دهند اما همگی آنها کارایی کلی کامپیوتر را قربانی محاسبات مجازی می کنند . دو برابر کردن طول ثبات ها به 64 بیت در پردازنده های 64 بیتی به طور موثری , آدرس دهی حداکثر 16 ترابایت حافظه فیزیکی را میسر می سازد .
بررسی تکنولوژی AMD64
بررسی تکنولوژی EM64T
Pentium4 سری 600 با Extended Memory 64 Technology اولین پردازنده های 64 بیتی «سازگار» از کمپانی اینتل به شمار می روند این تکنولوژی تقریبا مشابه AMD64 جهت توسعه پردازش 64 بیتی کاربرد دارد و در سه حالت ذکر شده می تواند داده ها و دستورالعمل ها را پردازش نماید . علارقم اینکه AMD برای بهره گیری از AMD64 در معماری پردازنده های خود تغییر اساسی ایجاد نمود , اینتل برای به کار گیری EM64T در Pentium 4 های سری 600 تنها یک هسته جدید به نام Prescott 2M بر پایه هسته Pentium 4 های سری 500 به نام Prescott , طراحی کرده است , لذا در معماری و نوع سوکت پردازنده هیچ تغییری داده نشده و پردازنده های جدید می توانند بر روی اغلب مادربردهای موجود در بازار سوار شوند . EM64T و AMD64 به صورت گسترده ای با یکدیگر سازگاری دارند بنابر این انتظار می رود تهیه کد نرم افزار های 64 بیتی سازگار با هردو پردازنده , کار دشواری نباشد همچنین میکروسافت تضمین کرده , نسخه نهایی سیستم عامل Windows XP 64-Bit که در اواسط ماه «می» عرضه می شود با هر دو پردازنده به خوبی عمل خواهد کرد .
پردازنده های Pentium 4 سری 600
پردازنده های سری 600 مطمئنا تنها پردازنده های 64 بیتی اینتل نخواهند بود , این کمپانی قصد دارد در آینده EM64T را در پردازنده های Celeron نیز تعبیه نماید تا امکان دسترسی به پردازنده 64 بیتی ارزان قیمت برای کاربران میسر شود .
توضیح : این مقاله در ماهنامه کاربر شماره 9 چاپ شده است لذا کلیه حقوق نشر و نشر الکترونیک آن متعلق به نشریه کاربر میباشد .
نسخه PDF این مقاله را می توانید از این لینک دریافت کنید : PDF Version