شبکههای ماهواره ای فارسی
حسن عباسی:فعالیت شبکههای ماهواره ای فارسی زبان بسترسازی برای انقلاب نرم است
رئیس مرکز بررسیهای دکترینال امنیت بدون مرز گفت: باید 2 پدیده «انقلاب نرم» و «انقلاب مخملی» را از یکدیگر تفکیک کرد و نباید این 2 مفهوم در ذهن خلط شود، فعالیتشبکههایی مانند شبکه فارسی وان، بسترسازی برای انقلاب نرم است.
حسن عباسی در گفتوگو با خبرنگار جامعه فارسی در خصوص فعالیتهای روزافزون شبکههای ماهوارهای فارسیزبان و تلاش آنان برای جذب هرچه بیشتر مخاطبان ایرانی و تأثیر این امر در پدیدههایی نظیر بروز انقلاب مخملی در کشور اظهار داشت: باید 2 پدیده «انقلاب نرم» و «انقلاب مخملی» را از یکدیگر تفکیک کرد و نباید این 2 مفهوم در ذهن خلط شود، فعالیتشبکههایی مانند شبکه فارسی وان، بسترسازی برای انقلاب نرم است.
فارسی وان در پی از بین بردن بنیه اعتقادی جامعه
رئیس مرکز بررسیهای دکترینال امنیت بدون مرز افزود: برنامههای این شبکهدرصدد از بین بردن بنیه اعتقادی افراد جامعه و متلاشی کردن بنیان خانواده و تغییر باورهای دینی و اعتقادی است.
عباسی در بیان تفاوتهای بین انقلاب نرم و انقلاب مخملی تصریح کرد: انقلاب مخملی آنی، ضربتی و در پی استفاده از فرصتها و شرایط موجود استاما انقلاب نرم یک پروژه درازمدت با یک سازوکار پیچیده است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به این توضیحات، باید گفت که برنامههای این شبکه ماهوارهای در راستای انقلاب نرم تلقی میشود و با انقلاب مخملی متفاوت است.
بسترسازی برای انقلاب نرم یا انقلاب مخملی
عباسی در پاسخ به این پرسش که آیا برنامههای شبکههای ماهوارهای فارسیزبان مانند فارسیوان با محتوای غیراخلاقی و ترویج بیبندوباری جنسی میتوانند زمینه بروز انقلابمخملی را نیز در جامعه فراهم کنند، گفت: بنده با این نظر که این نوع شبکهها با محتوای کنونی میتوانند در راستای بسترسازی برای انقلاب نرم وارد عمل شوند، موافق هستم اما نمیتوان عملکرد این شبکهها را در راستای انقلاب مخملی قلمداد کرد.
عباسی با اشاره به محتوای برخی سریالهای این شبکه فارسیزبان تصریح کرد: بنده سریالهای شبکهفارسی وان مانند سریال ویکتوریا را نقد کردهو راهکارهای مقابله با آن را به صورت مشروح ارائه کردهام.
شبکههای خصوصی نمیتواند راهکار مناسبی باشد
وی در خصوص راهاندازی شبکههای خصوصی در داخل کشور به عنوان راهکار مقابله با شبکههای ماهوارهای فارسیزبان گفت: شبکههای خصوصی در این زمینه نمیتوانند راهگشا باشند، آنچه در برنامههای شبکههایی نظیر فارسیوان وجود دارد، عشقهای مثلثی و ضربدری است، شما اگر یک میلیون شبکه و سریال و ... را هم تهیه کنید، چون نمیتوانید محتوایی که در آن شبکهها نمایش داده میشود را نشان دهید، پس برای مخاطب آن جذابیت را نخواهند داشت.
موج فعالیت شبکههای ماهوارهای فارسی زبان فروکش میکند
عباسی فعالیت شبکههایی مانند فارسی وان را به یک تب و موج تعبیر کرد و گفت: ما این سریالها را از منظر جامعهشناختی و روانشناختی و سایر مبانی آن بررسی کردهایم، این برنامهها و شبکهها یک تب و موج است و این تب و موج در کمتر از یک سال آینده فروکش خواهد کرد.
استفاده از سریالهای عوامفهم
عباسی در پاسخ به این پرسش که چرا سریالهای شبکه فارسیوان از کشورهای خاصی مانند کلمبیا انتخاب میشود، گفت: علت این امر، عوام فهمتر بودن این نوع برنامههاست، مانند فیلمهای هندی؛ سریالی مانند ویکتوریا یک کپی ناقص از سریال آمریکایی «خانهداران عاجز» که بیشتر مخاطبان آن زنان دانشجو و تحصیلکرده هستند، یک فیلم تخصصی غربی را تمام زنان عوام جامعه تماشا نمیکنند اما فیلمهای هندی را علیرغم زمان طولانی آنها، همه مینشینند و نگاه میکنند.
وی متذکر شد: سریالهای کلمبیایی و کرهای که در فارسیوان پخش میشود، جذابیت آنها به خاطر همه فهمتر، سادهتر بودن و همزادپنداری موجود در آنهاست، لذا نگرانی اهالی فرهنگ از تأثیرات مخرب این سریالها، بهجاست ولی با وجود ضربات جبرانناپذیر این برنامهها به فرهنگ، اخلاق جامعه و خانواده، بنده معتقد نیستیم که این امر به فروپاشی خانوادهها منجر شود؛ ممکن است شواهدی از این امر نیز وجود داشته باشد که فلان خانواده به دلیل آلوده شدن به تماشای اینگونه شبکهها از هم پاشیده، اما در مجموع باید گفت که فعالیت این شبکهها مانند یک تب و موج است و بعد از مدتی این تبها کهنه و اثرشان خنثی میشود.