تفاوت آموزش سنتی و آموزش الکترونیک
در سیستمهای سنتی آموزش نقش معلم بهعنوان یک محور در ارایه محتوای درسی قرار دارد (معلممحور)، در حالی که در آموزش الکترونیکی بر خلاف آموزش سنتی محوریت بر خودآموزی دانشآموز استوار است (دانشآموز محور).
در آموزش سنتی نگرش عمده به آموزشها و مهارتهای فردی است در حالی که در آموزش الکترونیکی نگرش بر توسعه مهارتهای اجتماعی افراد است. آموزش سنتی روحیه رقابت را در دانشآموزان ایجاد میکند و گاه این روحیه تبدیل به روحیه حسادت میشود که پیامدهای اجتماعی خاص خود را دارد . در حالی که در آموزش الکترونیکی با توجه به بستر و محیط تعامل میتوان بهسادگی روحیه مشارکت و کار گروهی را در دانشآموزان ایجاد کرد. این بهخاطر وجود یک منبع عظیم پژوهشی (اینترنت) است که بهسادگی در اختیار دانشآموزان قرار میگیرد و امکان انجام هرگونه کار پژوهشی بهصورت گروهی را برای آنها فراهم میکند . بهعلت دسترسی به اینترنت محتوای درسی نیز دارای انعطاف زیادی است ، معلمان میتوانند بهراحتی با استفاده از این منبع مطالب درسی خود را بروز کنند ، در حالی که در آموزش سنتی منابع محدود و در حد چند کتاب است که تجدید و بازنگری در محتوای آنها شاید سالها طول بکشد . نکته دیگر در آموزش الکترونیکی استفاده از ابزارهای مولتیمدیا و شبیهساز در فرآیند آموزش است که به دانشآموز اجازه میدهد تا واقعیتی مجازی از آنچه را که قرار است بیاموزد لمس کند ، حال آنکه ما در آموزش سنتی فقط با چند صفحه عکس یا متن و یا در نهایت طی یک یا دو جلسه آزمایشگاهی میتوانیم به آموزش بپردازیم.
با توجه به نوع فناوری که استفاده میشود نوع نگرش به کلاس و معلم نیز بهعنوان ستونهای اصلی آموزش تغییر خواهد کرد. اگر در گذشته کلاسهای درسی بهصورت یک سخنرانی توسط معلم یا در بهترین حالت بهصورت سؤال و جواب برگزار میشد، اکنون کلاس درس مجازی محیطی کاملا تعاملی میان دانشآموزان است که معلم در این محیط تبدیل به یک ناظر و تولیدکننده توفان ذهنی در مغز مخاطبان خود شده است و دیگر مدرس یک مطلب خاص نیست بلکه راهنمای خودآموزی دانشآموزان است. در کلاس درس سنتی اگر ما از لحاظ مکان، زمان و هزینه محدودیت برگزاری داشتیم در کلاس مجازی چنین محدودیتی نداریم. دفعات برگزاری کلاس برای یک یا چند نفر نه هزینهبر است نه مکان اختصاصی لازم خواهد داشت و نه زمان ویژهای را میطلبد یعنی دانشآموز تا زمانی که مطلب را متوجه شد میتواند مطالب آن جلسه آموزشی را تکرار و مرور کند.
فرآیند آموزش
رویکرد سنتی : یک روش و محتوی آموزشی برای همه
رویکرد مدرن : روش و محتوی آموزشی سفارشی شده برای هر آموزش
زمان آموزش
رویکرد سنتی : یک بازه زمانی برای همه
رویکرد مدرن : بازه زمانی که توسط آموزش گیرنده تعیین می شود
محل آموزشی
رویکرد سنتی : یک مکان خاص برای همه
رویکرد مدرن : هر مکانی که آموزش گیرنده بتواند به مطالب آموزشی دسترسی پیدا کند
اما چند دلیل برای استفاده از آموزش الکترونیکی معرفی تکنولوژی های جدید به دانش آموزان و آموزش چگونگی دست یابی به تکنولوژی های جدید :
تشویق دانش آموزان برای بدست آوردن اطلاعات از طریق تکنولوژی های جدید .
حضور در اطاق های بحث و گفتگو برای تبادل نظر در مورد مطالب که منجر به تولید دانش می شود .
برقرای ارتباط با مدیر قسمت آموزشی در هر زمان .
کسانی که به علت داشتن کار یا معلولیت و عوامل دیگر قادر به حضور در کلاس درس فیزیکی نمی باشند می توانند به راحتی و بدون مشکل از این روش استفاده کنند .
برای افرادی که امکان خروج از کشورشان را برای ادامه تحصیل ندارند .
دستیابی به جدیدترین اطلاعات روز دنیا در رشته مورد نظر .
مراجع :