انسان چه وقت به خواص قارچ پی برد؟
به نظر می رسد که انسان قبل از تاریخ به خواص قارچ پی برده و آن را به عنوان غذا مصرف کرده است و حتما کشف این ماده غذایی خالی از خطر نبوده و انسانهایی در آن دوران قربانی قارچهای مسموم شده اند زیرا انواع قارچهای مسموم هنوز هم وجود دارد و در سراسر جهان گاهی مصرف کنندگان را دچار مسمومیت و مرگ می کند و اگر ذهن خوانندگان یاری کند همین امسال در روزنامه ها خواندیم که در آذربایجان ایران عده ای دچار مسمومیت قارچهای سمی شده و مرده اند؟!
وقتی تاریخ را ورق می زنیم به زندگی رومیان برمی خوریم که به قارچ علاقه زیادی داشتند و آن را در صورت اغذیه خود وارد کرده بودند و عقیده داشتند قارچ در اثر رعد و برق آسمان در کوهها و جنگلها پیدا می شود.
از قرون وسطی توانستند قارچ را بکارند و نوعی از قارچ غیر سمی را به نام ((قارچ پاریسی )) به عمل آوردند. این نوع قارچ امروز هم به عمل می آید و کشتزارهای وسیعی برای کشت این نوع قارچ به وجود آمده است که تاریک و مرطوب است .
کشاورزان عصر حاضر تعجب می کنند وقتی می بینند مکتشفین و جویندگان عصر جدید موفق شده اند به فراوانی قارچ را روی ((پوست گلابی )) و سر ((مارچوبه )) کشت کنند و آن را افزایش دهند.
طبق آزمایشهای علمی که به عمل آمده است در آزمایشگاههای گیاه شناسی توانسته اند با بیست گرم قارچ هر روز چهارصد گرم گوشت قارچ به عمل آورند که از جهت مزه و طعم و خواص قارچ خوراکی را داشته باشد.
ارزش غذایی قارچ
قارچها از گیاهانی هستند که به طور استثنایی کلروفیل ندارند و دارای مقدار سرشاری پروتئین هستند که پروتئین آنها از لحاظ مقدار نزدیک به گوشت است و در نتیجه قارچها سبزی منحصر به فردی از این لحاظ می باشند که بیشتر از سبزی به گوشت شباهت دارند.
قارچهای خوردنی سرشار از ویتامین مخصوصا ویتامینهای ((ب 1)) و ((ب 2)) و ((پ پ )) و ((د)) می باشند.
قارچها دارای چهار تا پنج درصد مواد نشاسته ای هستند. موشها و خوکچه های هندی در آزمایشگاه توانسته اند با خوردن قارچ به جای مواد پروتئین تغذیه کنند و کمترین کمبود از نظر پروتئین در آنها پیدا نشده است .
قارچها هیچگونه مواد قندی ندارند و همچنین فاقد چربی هستند و از این جهت دارای ارزش غذایی زیاد هستند. متاءسفانه سللوز گوشت قارچ که (در دم بیشتر از کلاهک آن است ) غیر قابل هضم است به همین جهت است که مصرف این ماده غذایی را که ((عموی گوشت ))است برای کسانی که هضم مشکلی دارند به ندرت تجویز می کنند.
ولی در هر حال برای هر غذا شصت تا صد گرم قارچ را می توان مصرف کرد بدون این که عوارض سوء هضم آن ما را ناراحت کند. مقدار مصرف قارچ در هر غذا از صد و پنجاه گرم تا دویست گرم که تجاوز کرد هضم آن به علت سللوزها مشکل می شود.
چه کسانی نباید قارچ بخورند؟
مصرف قارچ به علت این که دیر هضم می شود برای پیران ، زنان حامله و کسانی که بچه شیر می دهند مناسب نیست .
کسانی که مبتلا به اختلال کلیه هستند باید مثل تمام مواد پروتئینی از مصرف زیاد قارچ خودداری کنند.
کسانی که اختلال هاضمه دارند و یا از کبد علیل و رنجورند و یا کولیت روده دارند و یا به ورم مفاصل مبتلا هستند و یا به علت اسیداوریک موجود در خون مبتلا به نقرس شده اند نباید قارچ مصرف کنند.
چه کسانی باید قارچ بخورند؟
کسانی که دیابت دارند باید قارچ بخورند زیرا قارچ هیچگونه ماده قندی ندارد.
قارچ برای کسانی که یبوست دارند مفید است زیرا سللوزهای آن به رفع یبوست آنان کمک می کند.
اشخاصی که چاق هستند باید قارچ را با سرکه یا آب لیمو بخورند زیرا قارچ هیچگونه ماده چربی ندارد و در نتیجه آنها را چاق نمی کند.
کسانی که مسلول هستند اگر قارچ بخورند موجب باز شدن اشتهای آنها می شود و در نتیجه با اشتها غذا می خورند و حال عمومی آنها بهبود می یابد.
چگونه باید قارچ را انتخاب کرد؟
توصیه ما در مورد مصرف قارچ به شما این است که هیچ وقت قارچی را که کاملا نمی شناسید مصرف نکنید. وقتی خودتان نمی دانید قارچی را که پیدا کرده اید سمی یا غیر سمی است از مصرف آن صرفنظر کنید. اگر به خوردن قارچ علاقه دارید بهتر است آن را از فروشنده مطمئنی بخرید و یا از قوطیهای کنسرو قارچ استفاده کنید.
از انواع قارچها، نوعی از آن که معروف به ((آمانیت فالوئید)) است کشنده و مرگبار است و بقیه اقسام سمی قارچ مسمومیت های شدید به بار می آورد که اگر زود به پزشک مراجعه نشود موجب هلاکت می گردد، بنابراین در مورد انتخاب و مصرف قارچ باید احتیاط کامل را رعایت کرد.