1- نوار عنوان Title Bar
- Close برای بستن پنجره
- Minimize برای به حداقل رساندن پنجره
- Maximize برای به حداکثر رساندن پنجره
- Restore برای برگشت به حالت قبل
( از این دکمه زمانی استفاده می شود که بخواهید اندازه ی پنجره ای را به حالت اصلی خود باز گردانید )
2- نوار منو Menu Bar
نوار منو همانطور که از نامش مشخص است در بردارنده ی منوهای مربوط به محیط ویندوز می باشد که شامل منوهای File ، Edit ، View ، Favorites ، Tools و Help می باشد .
هر کدام از این گزینه ها دارای زیر مجموعه هایی می باشد که در ادامه به شرح آنها خواهیم پرداخت .
3- نوار ابزار Tool Bars
جهت انجام یک فرمان خاص از این نوار استفاده می گردد .
نکته :در صورت ظاهر نبودن نوار ابزار از منوی View گزینه ی Toolbars را انتخاب کرده و سپس Standard Buttons را فعال نمایید .
- نوار وظیفه Task Bar
پایینی ترین نوار در محیط Desktop ویندوز ، نوار وظیفه می باشد که در قسمت پایین و سمت چپ صفحه نمایش دکمه ی Start مشاهده می گردد . با کلیک کردن بر روی آن کلیه ی نرم افزارهای تحت ویندوز به چشم می خورد . وظیفه ی دیگر این نوار آنست که در هنگام اجرای یک برنامه و یا باز کردن یک پنجره نام آنرا نشان می دهد .
نکته : برای افزودن نوار ابزار به Task Bar در مکان خالی بر روی نوار راست کلیک کرده از منوی باز شده گزینه های دلخواه را انتخاب کنید .
5- نوار آدرس Address Bar
نواری است که آدرس مکانهای مختلف در ویندوز را نشان می دهد . برای فعال کردن Address Bar از منوی View ، از سربرگ Toolbars گزینه ی Address Bar را انتخاب کنید .
6- نوار وضعیت یا Statues Bar
نواری است که وضعیت اشیاء و خصوصیات آنها را در قسمت پایین و سمت چپ صفحه نمایش می دهد . برای ظاهر کردن این نوار از منوی View گزینه ی Statues Bar را فعال کنید .
برای حذف یک فایل چندین روش وجود دارد که در ذیل به آنها اشاره خواهد شد :
1- انتخاب فایل یا فولدر مورد نظر و فشردن کلید Del از صفحه کلید
2- انتخاب فایل یا فولدر مورد نظر ، فشردن کلیک سمت راست ماوس و انتخاب گزینه ی Delete از منوی باز شده
3- انتخاب فایل یا فولدر سپس کشیدن آن توسط ماوس به پنجره ی Recycle Bin ( سطل زباله )
4- انتخاب فایل یا فولدر مورد نظر و سپس انتخاب گزینه ی Delete از منوی File
5- انتخاب فایل یا فولدر مورد نظر و فشردن دکمه ی Delete از نوار ابزار پنجره ی جاری
نکته :همانطور که در قبل گفته شد حذف یک فایل یا فولدر در ویندوز XP در دو مرحله انجام می گیرد . در مرحله ی اول فایلها وارد پنجره ی Recycle bin شده و در مرحله ی دوم از آنجا حذف می گردند . اگر می خواهید فایل یا فولدری را به صورت مستقیم حذف نمایید کلیدهای Shift+Del را همزمان بفشارید .
نکاتی در رابطه با Recycle Bin (سطل زباله):
سطل زباله یا Recycle Bin مکانی است که فایلها پس از حذف در آن ذخیره می شوند تا در صورتیکه کاربر نیاز مجدد به بازگشت فایل پیدا نمود این امکان برای او وجود داشته باشد . پس امکان بازیابی فایل ها به مکان اولیه از امکانات این پنجره می باشد . در صورتیکه بخواهید چنین کاری انجام دهید به روش زیر عمل کنید :
ابتدا بر روی فایل یا فولدر مورد نظر کلیک نمایید تا به حالت Select درآید ، سپس از منوی File بر روی گزینه ی Restore کلیک کنید تا فایل دلخواه شما به مکان اولیه بازگردانده شود .
اما ممکن است بخواهید کلیه ی فایل های موجود در Recycle Bin را به مکان اولیه بازگردانید . پس از منوی File بر روی گزینه ی Restore all کلیک کنید . و روش آخر انتخاب فایل یا فولدر مورد نظر و یا کلیه ی آنها توسط ماوس بوده که پس از آن کلیک سمت راست ماوس را فشرده بر روی گزینه ی Restore کلیک نمایید .
اگر مایل هستید پنجره ی Recycle Bin را خالی از هر گونه شی نمایید از منوی File بر روی گزینه ی Empty Recycle Bin کلیک کنید . این مرحله از حذف ، حذف کامل بوده و دیگر امکان بازیابی فایل مقدور نمی باشد .
Cut و Past:
در صورتیکه مایل هستید یک فایل یا گروهی از فایلها یا فولدرها را از یک مکان برداشته و به مکان دیگر ببرید ، آن فایل یا فولدر را به حالت Select در آورید ، سپس با فشردن کلیک سمت راست ماوس و انتخاب گزینه ی Cut و یا از منوی Edit و انتخاب گزینه ی Cut آن فایل را بصورت موقت از مکان خود حذف و در حافظه قرار می دهید ، حال به مقصد مورد نظر بروید و با فشردن کلیک سمت راست ماوس و انتخاب گزینه ی Paste و یا از منوی Edit ، انتخاب گزینه ی Past آن فایل یا فولدر را به مکان دلخواه انتقال دهید .
راه اندازی مجدد کامپیوتر
اگر بخواهید کامپیوتر را مجدد راه اندازی کنید در پنجره ی مربوط به Turn off computer گزینه ی Restart را انتخاب کنید .
کاربردهای راه اندازی مجدد Restart :
1- در مواردیکه یک نرم افزار جدید در کامپیوتر نصب می کنید و برای هماهنگ شدن برنامه با محیط ویندوز نیاز است که یک بار PC خود را Restart کنید . شاید راه اندازی مجدد کامپیوتر از مراحل نصب یک نرم افزار باشد و در مواقع دیگر این امر بنا به دلیلی که قید شد به دلخواه کاربر انجام شود .
2- در هنگامیکه به دلیل بالا بودن حجم یک برنامه یا اجرای همزمان چند برنامه یا مواردی از این دست که موجب عدم اعمال حرکت یا دستور توسط ماوس و به نوعی دیگر قفل کردن سیستم می شود نیاز است که PC مجددا راه اندازی شود که این عمل در اغلب اوقات جوابگوی ناهنجاریهای پیش آمده خواهد بود .
Stand by:
گزینه ی دیگری که در پنجره ی Turn off computer وجود دارد Stand by است . با انتخاب این گزینه مانیتور و هارد دیسک خاموش شده ولی با حرکت ماوس و یا فشردن هر کلید از صفحه ی کیبورد ، سیستم مجددا فعال می شود .
Hibernate:
ممکن است گزینه ی دیگری را تحت عنوان Hibernate در پنجره ی Turn off computer مشاهده کنید . در کامپیوترهای Laptop این گزینه هم از طریق دکمه است و هم با بستن سرپوش Laptop فعال می شود و در کامپیوترهای معمولی در هنگام مشاهده ی پنجره ی Turn off computer و در صورت عدم وجود این گزینه به صورت پیش فرض با فشردن کلید Shift از صفحه کلید گزینه ی Stand by تبدیل به Hibernate خواهد شد . اما کاربرد این عبارت به این صورت است که یک ذخیره سازی از کلیه ی جزئیات و تنظیمات کنونی ویندوز تهیه کرده و با راه اندازی مجدد وضعیت به زمان قبل از Hibernate باز خواهد گشت .
نکته : قبل از تنظیم سیستم خود در حالت Stand by از ذخیره شدن کلیه ی فعالیتهای خود در سیستم مطمئن شوید چرا که در صورت قطع برق تمام تغییرات اعمال شده ی آخرین ذخیره سازی از بین رفته و از طرف دیگر هنگام اتصال شما به شبکه نمی توان احتمال عدم استفاده از این گزینه را کتمان کرد .