از هر 100 زنی که در جهان به سرطان سینه دچار میشوند، یک مرد نیز به این سرطان مبتلا میگردد، اما این نسبت در کشور ما 100 به 4 است یعنی از هر 100 زنی که به این بیماری مبتلا میشوند 4 نفر مرد نیز با این سرطان دست به گریبان است و در واقع شیوع سرطان پستان در مردان ایرانی 4 برابر کشورهای دیگر است. تازه این غیر از نوع خاص سرطان پستان در مردان است که به آن سرطان مجاری شیری یا سرطان توده میانی پستان میگویند.
اینها آماری است که دکتر محمداسماعیل اکبری رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در چهارمین کنگره بینالمللی سرطان پستان اعلام کرده است. وی درباره علت آن میگوید: مهمترین علتی که برای سرطان پستان در مردان شناخته شده، عیبهای ژنتیکی و ارثی است لذا در خانوادهای که مردی در آن سرطان پستان میگیرد ، همسرش بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری است. این بیماری علائم کلینیکی مختلفی چون التهاب، ترشح، پوسته شدن و تغییرات سایز پستان میتواند داشته باشد ولی شایعترین یافته درباره تشخیص وجود یک توده غیردردناک در ناحیه آرئولاست. سن متوسط بیماران در حین ابتلا حدود 60 سال، یعنی 10 سال بیش از زنان است.
نادر بودن سرطان پستان در بین افراد مذکر موجب شده اطلاعات چندانی از میزان شیوع و خصوصیات بیماری در مردان وجود نداشته باشد. در حالی که هر ساله گزارشهای متعدد و روبه افزایشی از موارد ابتلای جدید به مراکز مختلف با گروه سنی گوناگون وجود دارد و این بیماری حدود یک درصد از کل سرطانهای پستان را به خود تخصیص میدهد که متاسفانه به دلیل عدم توجه کافی، بیشتر بیماران در موقع تشخیص دارای بیماری پیشرفته هستند و همین امر منجر به بقای کمتر آنان نسبت به بیماران مونث میشود. سالانه حدود 250 مرد مبتلا به سرطان سینه در انگلیس تشخیص داده میشوند در حالیکه 70 نفر در اثر آن فوت میکنند اما نیمی از مردان بیمار تا زمانی که سرطانشان به مرحله پیشرفته نرسیده، تشخیص داده نمیشوند. به گفته محققان، در صورت تشخیص زودهنگام، احتمال بهبود کامل در مرد مبتلا به سرطان سینه 75 تا 100 درصد است در حالی که با پیشرفت بیماری، این میزان به 30 درصد تنزل مییابد.
به طور کلی مردان مانند زنان پستان ندارند، اما دارای مقدار کمی بافت پستانی هستند. در واقع پستانهای یک مرد مشابه با پستان یک دختر پیش از بلوغ بوده و دارای چند مجراست که توسط بافت پستان و بافتهای دیگر احاطه شدهاند. در دختران این بافت در پاسخ به هورمونهای زنانه رشد میکند. در مردان که چنین مقادیری از هورمونهای زنانه را ترشح نمیکنند، بافت پستانی محسوب میشود و احتمال سرطانی شدن آن وجود دارد. در حقیقت مردان نیز به همان نوع از سرطانهای پستان که در زنان وجود دارد، مبتلا میشوند. سرطانهای درگیرکننده قسمتهای تولید و ذخیره شیر در پستان بسیار نادرند.
برای اولین بار یک محقق آمریکایی به نوع برخورد مردان در مقابل این نوع سرطان علاقه نشان داد. «ادی پیتوسکین» نتایج تحقیقاتش را در کنفرانس سالانه بهداشت مردان که از 6 تا 8 اکتبر (14 تا 16 مهر) در آتلانتا برگزار شد، ارائه کرد.
ادی پیتوسکین میگوید: به طور کلی مردان نمیدانند که ممکن است آنها هم به این بیماری مبتلا شوند.
او سپس واکنشهای بسیار متفاوت، از مردانی که در خصوص بیماریشان با هیچ کس صحبت نمیکنند تا آنهایی که پرچمدار این بیماری میشوند را بررسی کرد. مثلا مردی تصمیم گرفت که به همجنسانش آموزش دهد، تا جایی که برای نشان دادن سینهاش، در محل کار، پیراهنش را درآورد. بیشتر مردان اظهار کردهاند که تمایل ندارند بدون تیشرت شنا کنند، به خاطر اینکه ممکن است سینه بیمارشان توجه دیگران را جلب کند.
برای مردان زیر 35 سال ابتلا به سرطان پستان بسیار نادر است اما احتمال آن با بالا رفتن سن افزایش مییابد. گفته میشود مردان آفریقایی آمریکایی بیش از مردان سفیدپوست در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. در واقع در برخی مناطق آفریقا سرطان پستان در مردان شایعتر است. پزشکان گمان میکردند سرطان پستان در مردان جدیتر از آن در زنان است اما اکنون به نظر میرسد پیامدهای آن در هر دو جنس مشابه است.
مشکل عمده این است که سرطان پستان در مردان اغلب دیرتر تشخیص داده میشود و همانطور که گفته شد یکی از دلایل آن این است که مردان کمتر به وجود ناهنجاری در این ناحیه مشکوک میشوند. بهعلاوه بافت کوچک پستانی در آنها خیلی نامحسوس است و این مساله تشخیص زودهنگام سرطان را دشوار میسازد و لذا منجر به گسترش سریع تومور میشود بهطوریکه همه بافت را فرا میگیرد. نشانههای این بیماری در مردان مشابه علائم دیده شده در زنان است. اکثر سرطانهای پستان در مردان زمانی تشخیص داده میشوند که فرد وجود یک توده را روی قفسه سینه یا فرورفتگی نوک سینه به طرف داخل احساس میکند. اما برخلاف زنان، مردان زمانی به پزشک مراجعه میکنند که نشانهها پیشرفت کرده و اغلب خونریزی از نوک سینه و ناهنجاریها در پوست ناحیه سرطانی به وجود آمده است. در بسیاری از این مردان در این حالت سرطان به غدد لنفاوی گسترش یافته است.
در پایان برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری توصیه میشود که:
- وزن خود را کاهش دهید.
- میوه و سبزیجات فراوان مصرف کنید.
- از مصرف گوشتهای چربیدار خودداری کنید.
- مرتب ورزش کنید.
- سیگار نکشید.
- از آلودگیهای محیطی و اشعهها دوری کنید.
- به اندازه کافی ویتامین دی مصرف کنید.
پوستی شاداب با تغذیه مناسب
همان گونه که تغذیه مناسب و صحیح، در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها موثر است، در داشتن پوستی سالم و شفاف نیز تاثیر بسزایی دارد.
با توجه به این که پوست مانند یک سد حفاظتی برای بدن عمل میکند، لذا با رعایت یک برنامه غذایی مناسب میتوان این سد را تقویت کرد.
مالیدن کرم بر سطح پوست موجب نفوذ مواد مغذی به داخل سلولهای پوستی نمیشود و فقط تا زمانی که آن را نشویید، روی پوست شما وجود دارد، ولی تغذیه سالم، تمام مواد مغذی را وارد سلولهای پوستی میکند. به این صورت که مواد مغذی وارد جریان خون میشوند و توسط جریان خون به سلولهای پوستی بدن میرسند.
تغذیه مناسب حتی روی مکانیسمهای پیر شدن بدن نیز تاثیر میگذارد و فرآیند پیری از جمله پیر شدن پوست را آهسته میکند.
توصیه های زیر را جدی بگیرید
* همه ما میدانیم و بارها شنیدهایم که میوه و سبزی تازه از پیری زودرس پوست جلوگیری میکنند، زیرا دارای مقدار زیادی آنتیاکسیدان هستند. حتی بسیاری از رنگدانههای شیمیایی که در میوهها و سبزیها موجودند، خاصیت آنتیاکسیدانی بسیار بالایی دارند.
این آنتیاکسیدانها موجب جلوگیری از تخریبهای سلولی میشوند. بدین صورت که رادیکالهای آزاد موجود در بدن، به ویژه در منطقه پوست را که در تماس با محیط اطراف هستند، غیر فعال میکنند و جلوی عملکرد تخریبی آنها را میگیرند.
برای اطمینان از وجود آنتیاکسیدان کافی در میوه و سبزی، بهتر است آن را به صورت خام یا نیمپز استفاده کرد.
* رطوبت موجود در پوست نیز مانع چروکیدگی پوست میشود. با مصرف آب کافی میتوان این رطوبت را برای پوست ایجاد کرد. نوشیدن 8 لیوان آب در روز برای تامین رطوبت پوست ، کافی به نظر میرسد. مصرف قهوه و نوشابههای گازدار پیشنهاد نمیشود؛ زیرا باعث دفع ادرار به میزان زیاد و در نتیجه کاهش آب بدن میشوند.
* رژیم غذایی برای کاهش وزن در چروک شدن پوست موثر است؛ لذا کم و زیاد کردن وزن بدن به طور متناوب به پوست آسیب های جدی میرساند.
* شیوه پخت غذا هم در از دست رفتن مواد مغذی غذاها تاثیر بسزایی دارد. توجه داشته باشید گرم کردن غذا برای دفعات زیاد باعث فرآیندهای تخریبی اکسیداسیون میشود و به عبارت دیگر آنتیاکسیدانهای موجود در غذا را کاهش میدهد و رادیکالهای آزاد را فعال میکند.
باید تا آنجا که میتوان زمان پخت مواد غذایی را کاهش داد و از سرخ کردن زیاد غذاها و پختن آنها با مقادیر زیاد روغن و چربی پرهیز کرد.
آلودگی هوای ناشی از ترافیک، یکی از علل عدم رشد کافی جنین معرفی شده است
پژوهشگران آمریکایی می گویند آلودگی هوای ناشی از ترافیک می تواند در رشد جنین در شکم مادر تاثیر بگذارد.
یافته های این پژوهشگران نشان می دهد که این احتمال که نوزادان مادرانی که در اوایل و اواخر دوره بارداری در معرض آلودگی هوای ناشی از ترافیک قرار دارند، به طور صحیح رشد نکنند زیاد است.
در این بررسی 336 هزار نوزاد که بین سال های 1999 و 2003 در ایالت نیوجرسی در آمریکا متولد شده بودند تحت نظر قرار گرفتند.
پژوهشگران دانشگاه پزشکی و دندانپزشکی نیوجرسی اطلاعات در مورد این نوزادان را از بیمارستان ها گردآوری کردند و تمام جزئیات مربوط به این نوزادان را یادداشت کردند.
این اطلاعات شامل قومیت مادر، تحصیلات، اعتیاد یا عدم اعتیاد مادر به کشیدن سیگار و نیز محل زندگی مادر نوزاد در زمان تولد فرزندش بود.
این پژوهشگران اطلاعات در باره وضعیت روزانه آلودگی هوا در اطراف ایالت نیوجرسی را نیز از اداره حفاظت محیط زیست آمریکا دریافت می کردند.
آنان با جمع آوری این اطلاعات توانستند میزان آلودگی هوا را در ماه های اول و آخر بارداری مادر محاسبه کنند.
نتیجه این محاسبه ها نشان می داد که بیشتر نوزادان بسیار کوچک و کم وزن، در مقایسه با نوزادانی که وزن معمولی داشتند دارای مادران کم سال تر، کم سوادتر، فقیرتر، سیگاری و آمریکایی آفریقایی تبار بودند.
ولی علاوه بر این عوامل، یک عامل دیگر هم به کمی وزن نوزادان کمک کرده بود و آن میزان بالای آلودگی هوا بود که رشد جنین را محدود کرده بود.
آزمایش ها نشان می داد که دو نوع آلودگی که توسط خودروها تولید می شوند یعنی ذرات بسیار کوچک دوده و دی اکسید نیتروژن مانع رشد کامل جنین شده بودند.
پرفسور دیوید ریچ، رئیس پروژه تحقیقاتی مورد بحث، می گوید: "یافته های ما نشان می دهد که آلودگی هوا و شاید به خصوص آلودگی هوای ناشی از ترافیک در ماه های اول و آخر بارداری و همچنین عواملی که مرتبط با زندگی در نزدیکی یک جاده در طول بارداری است، ممکن است در رشد جنین تاثیر داشته باشد."
پژوهشگران در توجیه کاهش وزن جنین می گویند آلودگی هوا ممکن است فعالیت سلول ها را تغییر داده یا میزان اکسیژن یا مواد مغذی را که جنین در رحم دریافت می کند، کاهش دهد.
پرفسور پاتریک اوبراین، از کالج سلطنتی زنان و زایمان بریتانیا، این یافته ها را با اهمیت دانسته ولی توصیه می کند که در تحقیقات آتی باید جثه والدین نوزادان کم وزن را هم در نظر گرفت و همچنین تاریخ بارداری را با استفاده از اسکن تعیین کرد.
این دو عامل در تحقیقاتی که در ایالت نیوجرسی صورت گرفته، منظور نشده بود.
.bbc
اجرای برنامه های شاد و مهیج شعبده بازی 09126947612